St 02 10, 19:00

Čaj:
Fenomény a fandomy

III. prostor vstup zdarma kavárna přednáška
Cyklus přednášek o současných popkulturních fenoménech. Hosté představí trendy v oblasti filmů, seriálů, hudby a sociálních sítí. Témata jako rave kultura a safer space nebudou chybět. První čaj budeme srkat u přednáškách o fandomech.


Cyklus Čaj zahrnující přednášky od hostů a hostek z nejrůznějších odvětví. Někteří z nich se věnují aktuálním popkulturním fenoménům jako jsou právě trendující filmy, seriály, internetové memy, sociální sítě ale i hudebníci a hudebnice. Mimo to se také uskuteční přednášky reflektující například současnou raveovou kulturu a s ní související safer space, případně jiné aktivity typické pro mladou generaci.


Kyberutopie v popu – Julia Pátá + David Laufer


"Zajímalo by mě, jestli vidíš / že způsob, jakým to přepisujeme, baby / může změnit běh času,“ zpívá FKA twigs na tracku Eusexua, který předznamenává její očekávanou lednovou desku. Britská hudebnice přivolává kyborgskou utopii Donny Haraway, ve které stírání hranic mezi přirozeností, umělostí, lidským a mechanickým je formou feministické praxe. Při poslechu hudby tímto světem strojů kráčíme – od raných syntezátorů a vokodérů až po ArchAndroida Janelle Monáe či robotická těla producentky Arcy. Co když ale pop music vezme kyborga až příliš doslovně a nesena mechanickými údy se vydá vstříc technooptimistickým zítřkům? Zůstává obraz kyborga symbolem emancipace i ve světle AI, platforem, hudebních deepfakes a nestárnoucích avatarů Rosalíe a Sevdalizy (de)formujících standardy krásy?

Kam se podíváš – Tomáš Pacovský
 
Vypadá jako “všichni”, přitom není jako “všichni”. Není vázaný jedním tělem. Neobývá jeden konkrétní časoprostor. A zároveň tam umí poslat docela funky outfit. V této přednášce se podíváme na kultovní sci-fi seriál Doctor Who prizmatem queer teorií a konceptu queer gaze. Stejně jako Pán času ohýbá hranice vesmíru, my s jeho pomocí prozkoumáme hranice genderu, identity a touhy. Od fanfikcí až po jednotlivé storylines – ukážeme si, proč Doctor Who není jen o záchraně světa, ale i o přetváření našeho pohledu na něj.

Žlutá armáda – Jáchym Ozuna

alí žlutí mimoni se od svého vzniku zařadili mezi nejznámější tváře filmového světa. Z původně vedlejších komických postaviček se časem stali hlavní představitelé a svým dosahem daleko přesáhli filmové plátno. Mimoni jsou všude – v Mekáči, v memech na internetu, i na Olympiádě. Jak se stala postava založená na stereotypu dělníka globálním fenoménem v kapitalisticky uspořádaném světě? Skrývá mimonní nevinnost skryté záměry ze strany jejich tvůrců? A měl by rád mimoně Karl Marx?
 
Jáchym Ozuna ve své přednášce přiblíží ideologické parametry fiktivního světa mimoňů a poukáže na paradoxy ve zobrazení proletářské společnosti uvnitř amerického světa konzumu.