So 29 03, 20:00

Warhaus

koncert EN friendly připravujeme
Hudba, která zní jako černobílý romantický film. Belgický projekt Warhaus míří se svou melancholickou, zamilovanou tvorbou do Prahy. Výjimečný hlas Maartena Devolderea si fanoušci vychutnají 29. března.

Warhaus původně vznikl jako vedlejší projekt zpěváka belgické poprockové formace Balthazar, Maartena Devoldereho. Texty, které se člověku zaryjou nejen do paměti, ale především hluboko do srdce, v mnohých případech působí jako umění pocházející přímo z básnického pera. Jemný klavírní doprovod, srdcervoucí melodie a nádech francouzské romantiky patří u Warhaus mezi zavedené jistoty. Důkazem je jeho druhé eponymní album, ve kterém odkazuje na Leonarda Cohena, Serge Gainsbourga a Toma Waitse.

Ani téma lásky Warhaus není cizí – třetí desku Ha Ha Heartbreak vydal poté, co se rozešel s belgickou písničkářkou Sylvií Kreusch. Citlivě, přesto velmi otevřeně, se na ní svěřuje se způsoby, kterými se vyrovnával se ztrátou bývalé partnerky, která s ním v minulosti spolupracovala na některých písních. „Všechno, co jsem potřeboval, byl prázdný hotelový pokoj, kytara, mikrofon, a srdce rozbité na tisíc kousků. A únik do zahraničí, konkrétně na Sicílii. Ale ti, kteří se snaží před nástrahami, které život přináší, utéct, po nějakém čase stejně narazí,“ svěřil se Maarten pro zahraniční publikaci Tinnitist. 

Přesně dva roky od vydání Ha Ha Heartbreak se Warhaus vrací s novou deskou Karaoke Moon. Tu uvedl prvním singlem Where The Names Are Real, která textově daleko přesahuje srdcervoucí nádech předchozího alba. Slibuje dynamické melodie, které se pohybují na hranici rapu i hip-hopu, doprovázené provokativními falsetty. Právě tyto chytré (a mnohdy vtipné) kontrasty dělají z Karaoke Moon desku, která se s každým poslechem zarývá hlouběji pod kůži posluchače. Warhaus zkrátka umí vytvořit žánrový koktejl, kterého se s radostí napijete, a po chvíli budete chtít ochutnat ještě víc. Pokud si libujete v textech a melodiích, ze kterých píchá u srdce, neměli byste na této show chybět.