Ne 03 11, 19:00

Večer slovenský a žiadny iný

divadlo drag show benefice Vstupenky
„Kultura slovenského lidu by měla být slovenská, slovenská a žádná jiná.” Na výrok ministryně kultury a vůbec současnou situaci na Slovensku reaguje nejen občanská iniciativa Otvorená kultura!, ale i umělci ve svých dílech. Karol Filo a Martin Talaga/PiNKBUS osobně, upřímně, s nadhledem a vtipem.

„Kultura slovenského lidu by měla být slovenská, slovenská a žádná jiná. Tolerujeme jiné národní kultury, ale naše kultura není mísením jiných kultur,“ prohlásila nedávno ministryně kultury SR Martina Šimkovičová. Slovenská politická reprezentace se snaží zavřít svůj národ před okolním světem. Zneužívá svou moc a snaží se podrobit kulturu, která je ze zásady otevřená okolním vlivům i spolupráci. Odvolává osobnosti slovenské kultury z vedoucích pozic v národních institucích.

Na tyto destrukční kroky reaguje nová nestranická občanská iniciativa Otvorená kultura! různými podpůrnými aktivitami. Na současnou situaci reagují i samotní umělci ve svých dílech.
– Karol Filo svou osobní výpovědí o hledání vztahu s dědečkem na pozadí nadcházejících prezidentských voleb.
– PiNKBUS zve na slovenskou “veselicu”, která propojuje queer umění a folklor, protože obě patří do slovenské kultury.

ARCHA+ hledá cesty jak podpořit slovenské umělce v této situaci. Výtěžek ze vstupného z tohoto večera bude celý věnován na podporu platformy Otvorená Kultúra.



17.jpeg

KAROL FILO & CO.: Dobre už bolo

Audiovizuální pátrání po vztahu s dědečkem. Student umění žijící v Praze a vysloužilý agronom z Horního Jatova se setkávají na gauči v třígenerační domácnosti, aby diskutovali o budoucnosti světa. Setkání dvou zkušeností jako pokus o zjištění, do jaké míry nás formuje naše okolí. Hledání možností celospolečenského dialogu na návštěvě u dědečka.

Představení Dobre už bolo uvedeme znovu v tyto termíny:


Po 04 11, 20:00
KAROL FILO & CO.: Dobre už bolo

Po 11 11, 20:00
KAROL FILO & CO.: Dobre už bolo



17.jpeg

PiNKBUS: Slovenská veselica

PiNKBUS pozdravuje lesy hory, z tej duše pozdravuje ich! Patříme do slovenské kultury. My JSME slovenská kultura. Jestli se to MADAM líbí nebo ne. Změňme tradice společně!

Je čas na “veselicu”, protože slovenská kultura je jen slovenská a žádná jiná. V čase, kdy jsou na jedné straně prosazované tradiční hodnoty, venkov a folklór a na druhou stranu queer či lidé z města, hledá národ průnik a snahu o porozumění obou táborů. A není nic lepšího než hudba!

Od Tatier k Dunaju přes Páslo dievča pávy, Eugena Suchoňa až po Mariku Gombitovú.

KAROL FILO & CO.: Dobre už bolo
Autor / performer: Karol Filo
Asistentka režie: Olesia Usata
Dramaturgie: Domen Šuman, Viktor Prokop
Produkce: Ctibor Goldefus, Adéla Hromasová
3D animace: Jan Froněk
Supervize: Sodja Lotker
Poděkování: Adam Dragun, Jiří Adámek, Ruslana Kaminska, Josef Maděra, Matúš Szalontay, Kristina Kellnerová, Petr Sychralo

Projekt je realizován s podporou SGS AMU a Státního fondu kultury ČR.


PiNKBUS: Slovenská veselica

Karol Filo
je divadelní režisér, performer a student programu Alternativní divadlo na pražské DAMU a programu Non Linear Narrative na KABK v Haagu. Jeho projekty byly uvedeny v několika divadlech a na festivalech v České republice, ale také na Slovensku, v Nizozemsku, Francii a na ostrově Martinik.

Projekt PiNKBUS
představuje platformu, která zaštiťuje především queer umělce a umělkyně
a přináší do ČR a SR novou tvořivou vlnu. Navazuje na tradici pražských kabaretů a varieté
a okořeňuje jí dávkou stoupajícího trendu - drag queens. Tvůrci reagují na silný celosvětový nárůst drag kultury a přináší ho do českého a slovenského kontextu.
Zájem o tento typ umění a performance nesmírně vzrostl a rozšířil se i za hranice LGBT komunity. Otevírá diskuzi o nejaktuálnějších tématech dnešní společnosti jako jsou sexualita, nahota, svoboda, tělesnost a kult krásy. Tvůrci jsou přesvědčeni o potřebě budování platformy pro queer uměleckou scénu každým dnem víc a víc. Vytváření bezpečného místa, které šíří osvětu a spojuje lidi, je důležitější než kdykoli předtím

https://pinkbusplatform.com/