Út 29 10, 19:00

Čaj:
Halloween + upírský Slejvák živě

III. prostor vstup zdarma kavárna přednáška
Cyklus přednášek o současných popkulturních fenoménech. Hosté a hostky představí trendy v oblasti filmů, seriálů, hudby a sociálních sítí. Témata jako rave kultura a safer space nebudou chybět. Druhý čaj bude "s krví": haloweenský díl nejen o upírech.

Natálie Bulvasová, Paní lesa: ježibaby jako feministické ikony

Andrzej Sapkowski, autor fantasy série Zaklínač, je mimo jiné známý svými parafrázemi slovanské mytologie. V podobném duchu stvořila také polská vývojářská společnost CD Projekt Red nový svět Zaklínače pro své počítačové hry. Typickou postavou slovanské mytologie je ježibaba (či Baba Jaga) z dřevěné chaloupky na kuří nožce nebo boudy z lidských kostí. Jako sám les stará žena se může zjevovat i v mladé podobě, rozumí přírodě, dokáže léčit i zabíjet a zároveň ráda pojídá děti. Nejen Baba Jaga inspirovala tvůrce PC hry pro trojici snad nejděsivějších stvoření celé série — ježibab titulovaných Paní lesa. Natálie Bulvasová ve své přednášce prozkoumá jejich široké inspirační zdroje, vztah k původním knihám, ale také feminismu. Mohou být stařeny žeroucí děti považovány za feministické ikony?

Podcast Slejvák

"Bella, where the hell have you been, Loca?!"

Přátelé, kamarádi (jak by řekl kuchař Jakub z Hell's Kitchen) doražte na první Slejvák živě do nově otevřené kavárny v ARŠE+! Ať už jste tým Edward nebo Jacob, Twilight sága je guilty pleasure nás všech. Otestujte své znalosti v moderátory pečlivě kurátorovaném kvízečku a ti nejznalejší z vás se utkají v souboji s hostkou Zdeňkou Horváthovou. Zdeňka je moderátorka proudového vysílání Radia Wave, postavička lokálního kulturního dění a především expertka v oblasti upírských záležitostí. Také si nenechá sahat na své fanfikce – píše o nich diplomku. #unapologeticqueen #chcibytjakozdenka. Vstup je zdarma a podcast se bude nahrávat, takže se v další epizodě možná sami uslyšíte! A jestli někdo znáte Vojtu Kotka, vyřiďte mu, že mu Vilma s Mírou v první řadě podrží místo. Těšíme se na vás!

Tobiáš Waller, Přehnaná True crime obsese

“NIKOMU SE DNESKA UŽ NEDÁ VĚŘIT!!!” tak zní závěr snad každého zpracování kriminálního případu. Obsese True Crime, zločinem a zločinci je v dnešní době čím dál tím více na vzestupu. Jen v Česku existují desítky platforem, které se této tematice věnují a kromě jednotlivých “amatérských” tvůrců se k nim přidávají i větší mediální domy. Tobiáš Waller se z pozice obsesivního fanouška zločinu a kriminalistiky zkusí zamyslet, proč tomu tak je a představí i jeden případ, který se týká jak krutého mordu, tak i True Crime fandomu. Bude to takové Věřte, nevěřte…


Čaj: Halloween + upírský Slejvák živě