Pá 11 10, 20:00
Čt 10 10, 20:00

Burkicom:
Slunce

tanec EN friendly
Soubor současného fyzického divadla Burkicom uvede svou novinku Slunce, která je apokalyptickou sci-fi o lidskosti, obrazem konce, který si přejeme zažít. Pět humanoidů bloudí ve světě bez lidí a v algoritmech vlastních programů hledá záchytný bod své existence. Nová evoluce začíná.

V nehmotném vizuálně podmanivém světě těch nejbarevnějších snů se skvělými filtry hledáme skryté body emocí. Společně s týmem, který stál za scénářem oceňovaného představení Ostrov jsme se vydali do světa sci-fi v životě současné společnosti. Tváří v tvář vlastním avatarům hledíme do očí konce světa. Ve jménu lidskosti, otevíráme dveře humanoidům, abychom v jejich datových očích nalezli sebe sama. Nová evoluce začíná. Společnost, která nezná sobectví. Umělá inteligence. Seskupení dat lidštější než člověk.

 

„Umělou inteligenci jako dosavadní vrchol technologického vývoje vytvořili lidé jako službu. Každým otevřením Spotify nebo iMusic používáme umělou inteligenci, která nás lépe a lépe a lépe definuje. Vnímá naše potřeby a přání, stará se o nás a zároveň nás tím uzavírá do našeho vlastního světa, ve kterém nás nic nezaskočí. S nejčistším svědomím a ze strachu o zneužití jsme A.I. vtiskli výrazně kladné lidské vlastnosti – pokoru, snahu porozumět, vyhovět. Vtiskli jsme jí náš sen o sobě samých, vytvořili jsme stroje jako nástroj obrazu někoho, kým bychom sami chtěli být a co bychom chtěli umět. A co když se díky této situaci stane stroj, který se učí z nastalých situací, lidštějším než člověk? A co když nás přežije?“ 

Jana Burkiewiczová

Režie, choreografie: Jana Burkiewiczová
Koncept, scénář: Jana Burkiewiczová, Tomáš Luňák, Jiří Macek
Hudba: Jiří Konvalinka
Scénografie, kostýmy: Marek Cpin
Světelný design: Pavla Beranová
Režie projekcí: Tomáš Luňák
Kamera projekcí: Michaela Karásek Čejková
Animace, střih: Tomáš Hájek
Grafický design: Martina Černá / Imagery
Fotografie: Natálie Hofmanová
Videa: David Krátký
Asistentka choreografky: Paulína Šmatláková
Performeři: Lorenzo Giovannetti, Michal Heriban, Hikaru Osakabe, Elena Praastrup Nielsen, Paulína Šmatláková

Inscenace vzniká v koprodukci s divadlem ARCHA+ a za finanční podpory grantů MK ČR a hlavního města Prahy. Tvůrčí rezidence a prezentace work in progress k představení ve spolupráci s Holstebro Dance Company (DK) a za finanční podpory Národního plánu obnovy MK ČR.

Premiéra 10. + 11. 10. 2024 v ARŠE+ v rámci programu festivalů Signál a 4+4 dny v pohybu.